Ik ben werknemer (geweest)

We begeleiden werknemers naar hun pensioen, en verder

30 april 2019

Bij de Haeghe Groep in Den Haag werken zo’n 1.700 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als hun pensioen nadert, weten ze vaak niet precies wat hen te wachten staat. Reden voor medewerker HRM Dulce Roso Mata om hen actief te benaderen. Hoe pakt zij dat aan?

Veel geleerd
Santa Mendez doet al 5 jaar inpakwerk. Ze pakt ‘zoveel verschillende dingen’ in, legt ze met een zwaar Spaans accent uit. ‘Snoepjes, chocola of thee.’ Vandaag zijn zij en haar collega’s aan het inpakken voor de HEMA. Toen Santa 18 jaar geleden uit de Dominicaanse Republiek naar Nederland kwam, sprak ze geen woord Nederlands en kon ze niet lezen of schrijven. ‘En kijk wat ik allemaal heb geleerd!’ Ze lacht en is dankbaar. Ze kan tellen, wegen, sealen, en ze vertelt trots dat zij het meeste weet van de machine. 

Vragen kan altijd
Santa gaat in augustus met pensioen. Ze wist er helemaal niets (‘nada’) van, dus ging ze vorig jaar naar de informatiebijeenkomst die haar werkgever organiseerde. Het was lastig om de presentatie te volgen; ‘De taal is moeilijk.’ Maar met uitleg en vertaling door Dulce werd het wat duidelijker. Santa boft ook wel met een HRM-collega die haar moedertaal spreekt. Ze kan altijd terecht met vragen. Of ze het nu helemaal begrijpt? ‘Ik denk het wel’. En gelukkig: het bedrag viel haar mee.

Goed bezochte informatiebijeenkomst
Dulce en haar collega’s merkten dat de vragen bij de werknemers pas komen als de pensioenleeftijd heel dichtbij komt. Dus organiseren ze nu jaarlijks een informatiebijeenkomst van anderhalf uur, onder werktijd. De opkomst is groot. Iedereen die komend jaar met pensioen gaat krijgt een uitnodiging. Die brief gaat via de leidinggevende, met een antwoordstrookje. De pensioenvoorlichter van PWRI geeft een algemene uitleg, zodat ze weten dat er van twee kanten geld komt. Hij vertelt ook dat sommige situaties invloed hebben op je pensioen, zoals een (ex-)partner of in het buitenland wonen. En dat je op MijnPWRI kunt zien hoe het bij jou zit. Iemand van HRM vertelt vervolgens bij wie je terecht kan met vragen. 


Samen berekenen en keuzes maken
In de bijeenkomst blijft de belangrijkste vraag nog onbeantwoord: wat krijg ik straks? Daarom komen de meesten in de weken erna naar HRM voor een persoonlijk gesprek. Daar is Dulce blij mee, want voor velen is dit hun belangrijkste sociale omgeving. ‘Lang niet iedereen heeft thuis iemand die kan helpen. Het is ook een groep die niet online is, vaak hebben deze collega’s niet eens een computer thuis. Dus komen ze met hun DigiD naar kantoor. We maken dan samen de berekeningen en helpen met het maken van keuzes. Als iemand niet naar de bijeenkomst komt bellen we altijd na, en dan blijkt er meestal wel steun te zijn van familie.’

Ook na pensioen welkom
De begeleiding houdt niet op als iemand met pensioen gaat. ‘Vaak begeleiden we hen ook met vrijetijdsbesteding’, vertelt Dulce. ‘Mensen die altijd in de plantsoenendienst hebben gewerkt vinden het fijn om nog een paar ochtenden in de week vrijwilligerswerk te doen in tuinen. Zo blijven ze lekker buiten bezig. We hebben dus ook veel contact met vrijwilligersorganisaties. Daarnaast kunnen ze via de personeelsvereniging nog allerlei activiteiten bijwonen. En er zijn ook mensen die nog regelmatig even langskomen met vragen, ook ver na hun pensioen, of als ze weer een brief hebben ontvangen. Ze blijven hier altijd welkom!’

Werknemer helpen
Ook aan de slag om uw werknemers te helpen met nadenken over pensioen? Ga naar pwri.nl/ik-ben-werkgever.

Heeft u vragen over het pensioen van werknemers, bel dan met de Klantenservice. Met overige vragen, kunt u contact opnemen met Relatiebeheer.