20 maart 2020
Heeft uw werknemer een zaakbehartiger die zijn pensioenzaken regelt? Dan is het belangrijk dat hij deze zaakbehartiger aanmeldt bij PWRI. In onderstaande tekst leggen wij uit wat een zaakbehartiger voor uw werknemer kan doen, hoe het aanmelden werkt en waarom dat belangrijk is. Wilt u dit kant-en-klare bericht hierover alstublieft via uw interne kanalen delen met uw werknemers?
Regelt iemand anders jouw pensioen? Meld hem aan bij PWRI
Vind jij het lastig om zelf jouw pensioenzaken te regelen? Dan is het fijn als iemand anders dat voor je doet. Bijvoorbeeld een familielid, vriend, kennis of je werkgever. Zo iemand noemen we een zaakbehartiger.
Wat kan een zaakbehartiger voor jou doen?
Een zaakbehartiger helpt jou met jouw pensioenzaken.
- Hij kan voor jou bellen met PWRI.
Daarna legt hij aan jou uit wat hij met PWRI heeft besproken. Dat is handig als je vragen hebt over je pensioen.
- Hij kan je post van PWRI beantwoorden.
PWRI kan ook alle post naar je zaakbehartiger sturen. Dan hoef jij je brieven niet meer door te sturen. Dit moet je wel eerst aan PWRI doorgeven. Wil je jouw post digitaal krijgen? Als je het e-mailadres van je zaakbehartiger doorgeeft, krijgt hij voortaan onze e-mails. In die e-mails sturen wij geen documenten. Die kun jezelf zien op MijnPWRI.
- Hij kan je helpen om je pensioen aan te vragen.
Hij mag dit niet voor jou aanvragen, want je moet de aanvraag zelf ondertekenen. Maar hij kan je er wel bij helpen.
Een zaakbehartiger is dus iemand die jij hebt gemachtigd. En niet een bewindvoerder die een rechter heeft toegewezen om jouw zaken te behartigen.
Hoe kun je jouw zaakbehartiger aanmelden?
- Ga naar www.pwri.nl/zaakbehartiger
Je komt dan op de website van PWRI bij de informatie over het hebben van een zaakbehartiger
- Maak de keuze dat je een zaakbehartiger wilt aanmelden
Dit doe je door op de keuze ‘Ik wil mijn zaakbehartiger aanmelden’ te klikken.
- Klik op de groene knop ‘MijnPWRI’
Je komt dan op het inlogscherm van ‘MijnPWRI’. Om op dat scherm te kunnen inloggen, heb je een DigiD nodig. Dit is een wachtwoord dat je van de overheid krijgt. Klik op ‘Inloggen met DigiD’. Zo kom je op www.digid.nl. Daar voer je de DigiD gebruikersnaam en je wachtwoord in. Heb je nog geen DigiD? Dat vraag je aan via www.digid.nl. Daar staat hoe je dat doet.
- Jouw gegevens wijzigen
Je bent nu ingelogd bij MijnPWRI, bij ‘Uw gegevens’. klik op ‘Uw zaakbehartiger’.
- Gegevens zaakbehartiger invullen en bewaren
In het scherm ‘Uw zaakbehartiger’ vul je de gegevens in van de persoon die jouw pensioenzaken regelt. Ben je klaar? Vergeet dan niet op de knop ‘Wijzigingen bewaren’ te drukken.
Waarom is het belangrijk dat je jouw zaakbehartiger aanmeldt?
Als PWRI niet weet dat jij een zaakbehartiger hebt, kan het wel eens mislopen. Bijvoorbeeld omdat je een brief van PWRI niet hebt begrepen. Of omdat je het aanvraagformulier voor je pensioen niet hebt ingevuld. Dan kan PWRI jouw pensioen niet laten ingaan. Dat is natuurlijk vervelend. Als jou dit overkomt, kun je je pensioen gelukkig altijd alsnog aanvragen. Het pensioen dat je bent misgelopen krijg je dan als nabetaling.
Maar ook als je zaakbehartiger voor jou naar PWRI belt, kan PWRI hem niet helpen als je hem niet hebt aangemeld. Want PWRI mag niet zomaar informatie over deelnemers doorgeven aan iemand anders. Dit doet PWRI alleen als iemand gemachtigd is als zaakbehartiger.
Wil je meer weten?
Kijk op www.pwri.nl/zaakbehartiger of bel met onze klantenservice: 045 579 63 00. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 17:30 uur.