Ik ben werknemer (geweest)

Waardeoverdracht kleine pensioenen

6 januari 2020

De regels voor kleine en heel kleine pensioenen zijn veranderd.
 • Kleine pensioenen worden automatisch overgedragen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. Dit zijn pensioenen tussen de € 2 en € 497,27 bruto per jaar.
 • Heel kleine pensioenen vervallen als uw opbouw bij PWRI stopt. Dit zijn pensioenen van € 2 bruto per jaar of minder.

Uw kleine pensioenen worden dus samengevoegd. Dit is handig als u bij meerdere pensioenuitvoerders een klein pensioen heeft opgebouwd. U krijgt dan niet van meerdere pensioenuitvoerders een klein bedrag als u met pensioen gaat. Maar u krijgt van één pensioenuitvoerder een groter bedrag. MijnPWRI blijft beschikbaar na deze automatische waardeoverdracht.

Partnerpensioen
Het partnerpensioen wordt overgedragen naar uw huidige pensioenuitvoerder. Samen met het ouderdomspensioen. Maar het bijzonder partnerpensioen blijft altijd achter bij de oude pensioenuitvoerder. In dit geval PWRI. Het bijzonder partnerpensioen is het pensioen dat uw ex-partner krijgt als u overlijdt.

De hoogte van de dekkingsgraad
Voor de automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen maakt het niet uit hoe hoog de dekkingsgraad is. Dit kan dus ook plaatsvinden als de dekkingsgraad te laag is om normale waardeoverdrachten te mogen uitvoeren. 

Een ander pensioenfonds draagt uw pensioen over naar PWRI
Het kan ook zo zijn dat u pensioen opbouwt bij PWRI en bij een andere pensioenuitvoerder een klein pensioen heeft staan. Mogelijk draagt die andere pensioenuitvoerder uw pensioen dan naar PWRI over. Informeer bij uw huidige pensioenuitvoerder of zij uw klein pensioen automatisch overdragen. Zo niet, dan kunt u kiezen voor normale waardeoverdracht. Dit vraagt u ook aan bij uw huidige pensioenuitvoerder, in dit geval PWRI.

Veel gestelde vragen

 1. Ik heb nog geen nieuwe pensioenuitvoerder. Wat gebeurt er met mijn klein pensioen?
  Bouwt u op dit moment nog geen pensioen op bij een andere pensioenuitvoerder? Dan blijft uw pensioen bij PWRI. Wij kijken minimaal 1 keer per jaar of u al ergens anders pensioen opbouwt. Als dat zo is, dragen wij uw pensioen over. 
 2. Kan ik nu alvast afkoop aanvragen, om automatische waardeoverdracht tegen te houden?
  Bij PWRI wordt alleen pensioen afgekocht op de AOW-leeftijd. Vanaf negen maanden voor uw AOW-leeftijd kunt u de afkoop van uw klein pensioen aanvragen.
 3. Wat gebeurt er met mijn AOV-tegoed?
  Uw AOV-tegoed blijft bij PWRI en wordt dus niet overgedragen naar een nieuw pensioenfonds.
 4. Waar kan ik het bedrag vinden dat ik bij PWRI heb opgebouwd?
  Het pensioen dat u bij PWRI heeft opgebouwd, kunt u terug vinden in MijnPWRI en op het Uniform Pensioenoverzicht.
 5. Wat moet ik doen als ik vragen heb over mijn pensioen bij een andere pensioenuitvoerder?
  Heeft u vragen over uw pensioen bij een andere uitvoerder? Neem dan contact op met die pensioenuitvoerder. Voor vragen over uw PWRI-pensioen, kunt u met ons contact opnemen.

 

Gerelateerde berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden.