Over PWRI

Meer informatie over de verhoging van uw pensioen vanaf 1 januari 2023

De pensioenen gaan omhoog. Krijg ik meer geld?

U bent nog niet met pensioen. Daarom krijgt u nog geen pensioen uitbetaald. Wel gaat uw opgebouwde pensioen omhoog. Het pensioen dat u heeft opgebouwd tot 1 januari 2023 gaat met 12,51% omhoog. Dat ziet u vanaf 1 januari 2023 in MijnPWRI. Ook staat het verhoogde bedrag straks op uw Uniform Pensioenoverzicht. Dat krijgt u in de loop van 2023. Als u met pensioen gaat, krijgt u het verhoogde pensioen elke maand uitbetaald.
Bouwt u geen pensioen meer op bij PWRI? Dan krijgt u uw Uniform Pensioenoverzicht eens in de vijf jaar per post. Er staat wel elk jaar een digitale versie voor u klaar in MijnPWRI.

Hoeveel euro krijg ik erbij?

Dat hangt af van hoeveel pensioen u heeft opgebouwd tot 1 januari 2023. Dat verschilt dus per persoon. U ziet vanaf 1 januari 2023 het bedrag in euro’s in MijnPWRI. Dit is uw persoonlijke online omgeving bij PWRI. U logt veilig in met uw DigiD.

Waarom gaat mijn opgebouwde pensioen omhoog?

Meestal stijgen elk jaar de prijzen in de winkels. In het afgelopen jaar zijn de prijzen extra veel gestegen. PWRI probeert uw opgebouwde pensioen daarom elk jaar te verhogen. Dan stijgt dit (gedeeltelijk) mee met de prijzen. Op die manier houdt uw pensioen zijn waarde.
De (gedeeltelijke) verhoging kan alléén als het pensioenfonds er financieel goed genoeg voor staat. Daarbij kijken we naar de stand van zaken aan het einde van oktober. Dat betekent dat de beleidsdekkingsgraad op de laatste dag van die maand hoog genoeg moet zijn. Op 31 oktober 2022 was dat 130,3%. Daarom kunnen wij de pensioenen van iedereen bij ons fonds verhogen.

Gaat mijn pensioen in 2024 ook omhoog?

Dat weten we nu nog niet. Eind 2023 kijken we weer of we de pensioenen kunnen verhogen. Dan kijken we naar hoe we er financieel voor staan en wat de regels zijn. Ook bekijken we hoeveel de prijzen zijn gestegen tussen oktober 2022 en oktober 2023. Dan besluiten we of we op 1 januari 2024 opnieuw de pensioenen kunnen verhogen.

Krijgt iedereen bij PWRI meer pensioen?

Ja, van iedereen gaat het pensioen omhoog. Mensen die pensioen ontvangen, krijgen meer geld op hun bankrekening. Mensen die nog werken en pensioen opbouwen betalen we nog geen pensioen. Ook mensen die eerder bij ons fonds pensioen hebben opgebouwd via hun werk betalen we nog geen pensioen. Bij hen tellen we de verhoging op bij hun opgebouwde pensioen.

Ik heb een AOV-tegoed. Gaat dit ook omhoog door het besluit van het bestuur?

Nee. Sommige deelnemers hebben vóór 1 januari 1990 gespaard voor een Aanvullende Oudedagsvoorziening (AOV). Dat is een aparte regeling. Als u een AOV-tegoed heeft, krijgt u van PWRI elk jaar een overzicht waarop staat hoeveel euro dat is. Het besluit van het bestuur om de pensioenen te verhogen geldt niet voor dit AOV-tegoed. Het bedrag kan veranderen, maar niet door dit besluit.

Meer informatie over het AOV-tegoed

Het duurt nog wel even voordat ik met pensioen ga. Blijft er straks genoeg pensioen over?

Wij hebben bij deze beslissing de belangen van álle deelnemers bekeken. Is het eerlijk voor iedereen als we nu de pensioenen verhogen? Het antwoord op deze vraag is: ja.
Onze financiële positie staat een verhoging nu toe. We verwachten daarom niet dat deze verhoging leidt tot een tekort aan geld voor het pensioen van jongeren. Ook het opgebouwde pensioen van jongeren gaat omhoog. Bovendien is het ons doel om de pensioenen te verhogen als de prijzen stijgen. Want zo houden de pensioenen hun waarde. Voor de gepensioneerden nu, maar óók voor de gepensioneerden van straks.

Moet ik meer premie gaan betalen voor mijn pensioen?

Nee, de pensioenpremie blijft gelijk. Een verhoging van de pensioenen betalen we uit het geld dat we verdienen met beleggen.