Ik ben werknemer (geweest)

Er komen nieuwe regels voor pensioen

31 mei 2023

Op 30 mei heeft de Eerste Kamer de nieuwe regels voor pensioen goedgekeurd. De nieuwe regels gelden voor alle pensioenfondsen in Nederland.

Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels op de wereld. Om ook in de toekomst een goed pensioen te houden, is het belangrijk om het pensioenstelsel te onderhouden. Want we worden steeds ouder en wisselen vaker van baan. Ook kunnen pensioenfondsen nu de pensioenen niet altijd verhogen, ook al gaat het goed met de economie.

Daarom hebben vakbonden, werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. Deze regels staan in de Wet toekomst pensioenen (Wtp).

Veel blijft hetzelfde

De sterke onderdelen uit het pensioenstelsel van nu blijven bestaan:

  • U krijgt straks gewoon AOW van de overheid.
  • U blijft pensioen opbouwen via uw werkgever.
  • Als u met pensioen bent, krijgt u dit pensioen uw leven lang.
  • Meevallers en tegenvallers blijven we samen delen. Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid. Of bij eerder overlijden. Of bij ouder worden dan de gemiddelde leeftijd. Zo blijft pensioen voor iedereen betaalbaar en eerlijk.
  • Uw pensioen gaat sneller omhoog als het goed gaat met de economie. En kan omlaag gaan als het economisch tegenzit. Om dit op te vangen zetten wij geld opzij. Zo blijft uw pensioen zo stabiel mogelijk.

Er verandert nu nog niets

De nieuwe regels gaan in op 1 juli 2023. Maar pensioenfondsen krijgen een paar jaar de tijd om volgens deze regels te gaan werken. Voorlopig merkt u daar nog niets van.

We houden u op de hoogte van de stappen die we zetten. En wanneer we weten wat de nieuwe regels voor uw pensioen betekenen, laten we u dat weten via onze website, onze nieuwsbrief en Facebook.

Meer lezen?

Wilt u meer lezen over de nieuwe regels en wat dat voor u betekent? Klik dan op één van de groene knoppen hieronder.

Meer informatie voor werknemers         

Meer informatie voor gepensioneerden

Meer informatie voor werkgevers