Ik ben werknemer (geweest)

Nieuwe pensioenwet naar de Tweede Kamer

2 mei 2022

Nederland maakt een volgende stap op weg naar een nieuw pensioenstelsel. Een voorstel voor een nieuwe wet is naar de Tweede Kamer gestuurd. Als alles volgens plan verloopt, gaan we uiterlijk in 2027 over naar het nieuwe pensioenstelsel.

Wat verandert er straks aan uw pensioen?
Uw pensioen wordt persoonlijker:

  • U ziet straks hoe groot uw persoonlijke pensioenvermogen is.
  • Uw pensioen gaat meer meebewegen met de economie. Als het economisch goed gaat, kan het pensioen omhoog. Maar als het economisch slecht gaat, ziet u dat ook terug in het pensioen.

Waarom veranderen de regels?
De pensioenregels zoals we die nu kennen, sluiten niet goed aan bij deze tijd. Als het goed gaat met de economie, kunnen de pensioenen soms toch niet omhoog. Ook passen de pensioenregels niet meer goed bij de arbeidsmarkt. Mensen veranderen vaker van werk dan vroeger. Of ze beginnen voor zichzelf. Dit alles maakt dat er nieuwe pensioenregels nodig zijn.

Deze nieuwe pensioenregels hebben de vakbonden en de werkgevers gemaakt samen met de overheid. Ze staan in de Wet toekomst pensioenen.

Hoe gaat het nu verder?
Minister Schouten heeft de Wet toekomst pensioenen naar de Tweede Kamer gestuurd. De komende tijd gaat de Tweede Kamer deze wet behandelen. Als de meeste partijen ermee akkoord gaan, gaat de Wet toekomst pensioenen naar de Eerste Kamer.

Het is de bedoeling dat de nieuwe wet ingaat op 1 januari 2023. Pensioenfondsen krijgen daarna tot 1 januari 2027 de tijd om de nieuwe pensioenregels in te voeren. Eerder mag ook.

Er verandert nu nog niets aan uw pensioen
De eerste jaren verandert er niets. Dat geldt voor iedereen: voor alle deelnemers die nu via hun werk pensioen opbouwen bij PWRI en voor alle mensen die van PWRI een pensioen ontvangen. Vakbonden en werkgevers bepalen de komende periode wanneer en hoe de nieuwe regels voor ons pensioenfonds worden ingevoerd. Als er meer bekend is, publiceren we hierover informatie op deze website.