Elk jaar in januari krijgt u een betaalspecificatie. Hierop staat hoeveel pensioen u elke maand van ons krijgt. We sturen u ook een jaaropgave als u afgelopen jaar al pensioen van ons kreeg. U kunt de jaaropgave gebruiken voor uw belastingaangifte.
U krijgt een betaalspecificatie op de volgende momenten:
Op een betaalspecificatie ziet u hoeveel pensioen u elke maand krijgt. En hoeveel wij inhouden aan loonheffing en voor de bijdrage Zvw.
Sommige gemeenten vragen om een betaalspecificatie van maximaal 1 maand oud. Vanuit juridisch oogpunt kan een gemeente u niet verplichten deze termijn aan te houden. De gemeente moet uw betaalspecificatie accepteren wanneer deze wordt begeleid met een actueel bankafschrift.
Op uw bruto pensioen worden een aantal bedragen ingehouden:
Dit is de belasting die u betaalt over uw inkomen (bijvoorbeeld salaris of pensioen). Meer informatie over de loonheffing vindt u op de site van de Belastingdienst.
Dit is de korting die u krijgt op de loonheffing. Hierdoor houdt u dus meer pensioen over. Loonheffingskorting mag u maar bij 1 werkgever of uitkeringsinstantie toepassen. Als u loonheffingskorting op meerdere inkomens laat toepassen, moet u mogelijk aan het einde van het jaar belasting terugbetalen. Lees meer over loonheffingskorting.
Dit is in Nederland een bijdrage voor uw zorgverzekering. De hoogte van deze bijdrage hangt af van uw inkomen. Als u in het buitenland woont, gelden er andere regels. Kijk dan voor meer informatie op de site van CAK.
In januari krijgt u een jaaropgave. Gebruik deze voor uw belastingaangifte. Op uw jaaropgave ziet u hoeveel pensioen u vorig jaar kreeg. En hoeveel wij inhielden aan loonheffing en voor de bijdrage Zvw (Zorgverzekeringswet). Deze gegevens heeft u nodig voor uw belastingaangifte.
Bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Wij weten niet welke inkomens u nog meer heeft. En of u genoeg geld heeft om van te leven. Controleer zelf of u extra geld kunt krijgen. Op de pagina bestaansminimum leest u hier meer over.