Ik ben werknemer (geweest)

Ontbossing en kinderarbeid tegengaan

13 april 2021

Alle pensioenfondsen beleggen. Wij ook. We doen dat om de pensioenen betaalbaar te houden. Maar we beleggen niet zomaar. We letten goed op hoe de bedrijven waarin we beleggen met mensen en hun omgeving omgaan. Dat heet ‘maatschappelijk verantwoord beleggen’. Zo helpen we bijvoorbeeld om de ontbossing in Brazilië tegen te gaan. En om kinderarbeid in de Democratische Republiek Congo te stoppen.

Afspraken met handelaren in soja in Brazilië
Ontbossing heeft al heel lang onze aandacht. Ontbossing gebeurt meestal zonder toestemming. Mensen kappen dan zomaar grote stukken bos. Om er iets anders te verbouwen. Bijvoorbeeld soja. Ontbossing is niet goed voor de aarde. De leefgebieden van allerlei dieren verdwijnen. Door ontbossing neemt ook het broeikaseffect toe. De Cerrado in Brazilië is zo’n gebied waar grote stukken bos verdwijnen. Boeren kappen daar bomen om soja te verbouwen. Wij doen mee aan de Cerrado Manifesto Statement of Support. Dat zijn afspraken met handelaren in soja. Bijvoorbeeld dat ze eerlijk zijn over waar hun soja vandaan komt. We merkten dat niet alle handelaren zich aan de afspraken hielden. Daarom helpen we ze aan de afspraken herinneren. En we blijven goed opletten. We vragen de handelaren om duidelijker te laten zien van wie ze hun soja kopen. Ook willen we dat ze snel een datum noemen waarop ze stoppen met het kopen van soja waarvoor zomaar bomen zijn gekapt.

Kobalt uit de Democratische Republiek Congo
Soms is maatschappelijk verantwoord beleggen best ingewikkeld. We zijn bijvoorbeeld blij dat autofabrikanten als General Motors steeds meer auto’s maken die weinig CO2 uitstoten. Want dat is goed voor het klimaat. Maar we maken ons zorgen over de grondstoffen die ze gebruiken voor de accu’s van hun schone auto’s. In die accu’s zit kobalt. Dit kobalt komt vaak uit de Democratische Republiek Congo. Daar is veel kinderarbeid. En de arbeidsomstandigheden zijn heel erg ongezond en onveilig. Wij vinden dat autofabrikanten daar beter op moeten letten. En dat ze hun leveranciers moeten helpen om kobalt veiliger en zonder kinderarbeid uit de grond te halen. Het afgelopen jaar hebben we hier veel gesprekken over gehad met General Motors. En we blijven General Motors wijzen op zijn verantwoordelijkheid. Totdat de omstandigheden in Congo verbeteren.

Onze vermogensbeheerder BMO voert ons beleid voor maatschappelijk verantwoord beleggen uit. BMO gaat voor ons in gesprek met bedrijven waarin we beleggen. Ook stemt BMO namens ons op aandeelhoudersvergaderingen. Hoe BMO dat doet lees je hier.

Gerelateerde berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden.